Pálházi Állami Erdei Kisvasút

Képek

Leírás

A Pálházi Állami Erdei Vasút Magyarország első erdei kisvasútja. Eredetileg, mint azt régi neve is jól mutatja, „lóüzemű görpálya” volt. Építését Károlyi István gróf kezdeményezte 1888-ban. Mivel a pálya Kőkaputól 5–20‰-kel lejtett a fűrészüzem felé, az üres kocsikat felfelé lóval vontatták, a rakottakat pedig gravitációsan juttatták le a fűrészüzemig. A kocsikat csak fékezni kellett. 1901-ben a vonalat úgy hosszabbították meg, hogy alagutat ástak a kőkapui kastély alatt. A megtoldott, 11 km-es fővonal új végállomása „Susulya” lett. 1902-ben helyezték üzembe az első gőzmozdonyt. Mindössze négyéves használat és több erdőtűz után 1906-ban visszaálltak a lóvontatásra. 1924-ben átadták a Sátoraljaújhely–Pálháza–Füzérkomlós útvonalon közlekedő Hegyközi Kisvasutat. Ennek a vonalnak a megnyitása sokat lendített a pálházi vasúton is. 1948-ban ismét áttértek a gőzvontatásra. 1956-ban korszerűsítették a hálózatot és a menetrendszerű személyforgalmat 1958-ban indították meg. Az 1968-as közlekedéspolitikai koncepció a magyarországi gazdasági vasutak és közforgalmú kisvasutak felszámolását, forgalmuk közútra terelését írta elő. Ennek megfelelően a Hegyközi Kisvasút is felkerült a halállistára, története pedig 1980. november 29-én véget ért. A síneket villámgyorsan felszedték, hogy a forgalom visszaállításának esélyt se adhassanak. 1989 augusztus 15-én társadalmi összefogással újraindították az erdei vasutat. 1990-ben felújították a pályát és az alagutat, így a vasút újabb 1 km-rel hosszabb szakaszon járhatott a Kőkaputól a rostallói turistaházig. 1996-ban a vonal másik végét is meghosszabbították 1,3 km-rel az Iparteleptől Pálházáig. Ehhez a lebontott Hegyközi Kisvasút egy rövid szakaszát élesztették újjá. Ma a vasút csak turisztikai céllal üzemel, éves forgalma 40–50 ezer utas.


A közeledben érdekesek lehetnek még:


A környék nevezetességei


A weboldal és az applikáció  az „InnoCult Innovative development of Cultural and Active Tourism along the touristic routes in Hegyköz Area” című projekt (azonosítószám: SKHU/1801/1.1/028) ICT Solutions tevékenysége keretében jött létre. / The website and the application was created in frame of the „InnoCult Innovative development of Cultural and Active Tourism along the touristic routes in Hegyköz Area” project (identification number: SKHU/1801/1.1/028) - ICT Solutions activity.

Információ a pályázatról:

 

www.skhu.eu

 

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. / Obsah tohto webovej stránky nemusí nutne reprezentovať oficiálne stanovisko Európskej únie. / The content of this website does not necessarily represent the official position of the European Union.

Hiba vagy jelentkezés esetén