Református templom Pálháza

Képek

Leírás

  A Pálházi Református Egyházközség elsõ írásos emléke, melyrõl jelenleg tudomásunk van, 1770-bõl származik, ekkor a kajatai egyházközség filiája, az ottani anyakönyv szerint. Ezekben az években tiszta református falu lehetett Pálháza, hiszen az 1786-os összeírás alkalmával protestáns faluként van feltüntetve. Ekkor még templommal nem rendelkezett a gyülekezet, így házaknál tartották az istentiszteleteket. Az építési és felújítási munkákról szólva elõször az 1817. március 16-án kelt kérelmet kell megemlíteni. Leírja, hogy a kis eklézsia létszámában gyarapszik, a gyermekek egyre buzgóságosabban járnak a templomba - mely fából épült, kisméretû templom (építésének ideje ismeretlen) - ezért egy nagyobb templomra lenne szükség. A fatemplom kívül, belül "gyászos" állapotban van, ez is indokolja egy kõtemplom építését. 1826-ban elkészül az új templom. Nagy jelentõségû lépés az 1909. április 4-én megtartott presbiteri gyûlés, ahol elhatározzák a templom átépítését, toronnyal való bõvítését. Ekkor kapja a templom mai formáját. A toronyban két harang van. A 150 kg-os harangot Egry Ferenc öntötte 1911-ben Kisgejõczön, felirata: „Református Egyház Pálházán öntette 1911 Kisgejõczön”. A 98 kg-osat a budapesti Harangmûvek 1925-ban készítette, felirata: „Isten dicsõségére öntette a pálházai református egyház 1925-ben”. A templomkertben van az 1848-49-es szabadságharc és az I. és II. világháborúban elesettek emlékmûve a turulmadárral.


A közeledben érdekesek lehetnek még:


A környék nevezetességei


A weboldal és az applikáció  az „InnoCult Innovative development of Cultural and Active Tourism along the touristic routes in Hegyköz Area” című projekt (azonosítószám: SKHU/1801/1.1/028) ICT Solutions tevékenysége keretében jött létre. / The website and the application was created in frame of the „InnoCult Innovative development of Cultural and Active Tourism along the touristic routes in Hegyköz Area” project (identification number: SKHU/1801/1.1/028) - ICT Solutions activity.

Információ a pályázatról:

 

www.skhu.eu

 

Jelen weboldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. / Obsah tohto webovej stránky nemusí nutne reprezentovať oficiálne stanovisko Európskej únie. / The content of this website does not necessarily represent the official position of the European Union.

Hiba vagy jelentkezés esetén